Welke kookplaat kiezen? We helpen je op weg!

Welke kookplaat kiezen?
Anker

[]

Heeft je oude kookplaat het begeven? Of heb je een nieuwe keuken besteld en spiksplinternieuwe toestellen nodig om erin te plaatsen? Een kookvlak staat zeker op het lijstje, maar welke moet je kiezen? Het aanbod is groot en er zijn heel wat technische en handige snufjes die je helpen bij het koken. Lees verder en we helpen je de ideale kookplaat te kiezen!

Anker

[]

Koken via elektriciteit of op gas?

Bij het kiezen van een nieuwe kookplaat moet je eerst weten met welke energiebron je wilt koken. Wil je elektrisch koken of zweer je zoals professionele chefs op gas? Het voordeel van elektrisch koken ? Met een stopcontact in de buurt is je kookplaat snel geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Een gaskookplaat heeft een aardgasaansluiting nodig in je keuken, en dat is niet in alle keukens het geval.

Kies je voor elektrisch koken, dan heb je de keuze tussen een elektrische, keramische of inductie kookplaat.

Vergelijk hieronder de voor- en nadelen van de verschillende types kookplaten. Kijk welke zaken voor jou belangrijk zijn (prijs, de reiniging, verbruik, installatie,...) en vergelijk. Wil je hulp bij het kiezen? Ga langs in een van onze winkels en onze specialisten helpen je graag verder.

Anker

[]

Welke kookplaat kiezen? - Elektrische kookplaat

1. Elektrische kookplaat

De traditionele elektrische kookplaat wordt niet veel meer verkocht. Logisch ook, want ze warmt traag op en verbruikt veel elektriciteit. We raden dan ook aan om een keramische of inductie kookplaat te kiezen.

Anker

[]

Voordelen

  1. Goedkope aankoopprijs (zoals koken op gas).
  2. Er bestaan kleine klassieke elektrische kookplaten met 1 of 2 pitten; ideaal om te koken op kot.
  3. Perfect om gerechten traag te laten sudderen want de kookpitten koelen heel traag af.

Nadelen

  1. De kookpitten warmen traag op en worden niet zo heet zoals een gas- of inductie kookplaat. Hierdoor is een elektrisch kookvlak niet geschikt om te wokken.
  2. Je ziet niet wanneer de pitten warm hebben. Sommige duurdere modellen hebben wel een restwarmte indicator.
  3. De kookpitten zijn verhoogd en hebben een oppervlak met reliëf. Daardoor zijn ze lastig schoon te maken wanneer je bijvoorbeeld saus of melk hebt laten overkoken.
  4. Kleine potten plaats je beter niet op een kookzone voor een grote pot of pan, want dan gaat er veel energie verloren omdat de pit niet volledig bedekt is.
  5. Hoog energieverbruik. De prijs van elektriciteit wordt ook elk jaar duurder en duurder. Dat is natuurlijk ook iets om rekening mee te houden.
Anker

[]

Wil je toch traditioneel elektrisch koken? Bekijk ons aanbod elektrische kookplaten en fornuizen met elektrische kookplaat.

Anker

[]

Welke kookplaat kiezen? - Vitrokeramische kookplaat

2. Vitrokeramische kookplaat

Elektrisch koken, maar een stuk sneller dan de traditionele elektrische kookplaat? Vitrokeramisch was het eerste alternatief voor de traditionele kookplaat en oogt minder bombastisch in je keuken door het strakke glazen oppervlak.

Anker

[]

Voordelen

  1. Makkelijk schoon te maken door het gladde glazen oppervlak.
  2. Het glas is gehard en dus bestand tegen krassen en het vallen van een zware pan.
  3. De kookzones warmen sneller op dan bij de klassieke elektrische kookplaat.
  4. De aankoopprijs is iets duurder dan een gas- of klassiek kookvlak, maar een keramische kookplaat gaat vele jaren mee (langer dan inductie).
  5. Heb je heel grote potten en pannen? Kies dan voor een kookvlak met variabele kookzones. Op deze zones mag je grote en kleine potten zetten. De kookplaat detecteert de grootte van de pot en warmt enkel de zone eronder op.
  6. Een lampje geeft aan wanneer het kookvlak nog warm is en je dus moet oppassen om jezelf niet te verbranden.

Nadelen

  1. Verbruikt meer energie dan koken op gas en er gaat ook energie verloren tijdens het koken. Elektriciteit wordt elk jaar ook duurder.
  2. Kies je voor een keramisch vuur? Door het hoge elektriciteitsverbruik sluit je de kookplaat best aan op een andere elektriciteitsgroep.
  3. Het duurt in tegenstelling tot een gas- of inductie kookplaat langer vooraleer je een hoge temperatuur bereikt.
  4. Potten en pannen die door het vele koken wat boller zijn geworden aan de onderkant zal je moeten vervangen.
  5. De kookplaat blijft na het uitschakelen nog een eindje warm. De restwarmte indicator gaat uit wanneer de pitten voldoende afgekoeld zijn.
Anker

[]

Kies je voor een keramische kookplaat? Bekijk ons aanbod keramische kookplaten of fornuizen met keramische kookoppervlak.

Anker

[]

Welke kookplaat kiezen? - Inductie kookplaat

3. Inductie kookplaat

Koken op inductie is de nieuwste manier van koken. Inductie kookplaten hebben een hoog vermogen en warmen dus heel snel op. Bij deze manier van koken maak je gebruik van een magnetisch veld die verwarmt wanneer er een kookpot of pan wordt gedetecteerd.

Anker

[]

Voordelen

  1. Glazen oppervlak en dus heel snel en gemakkelijk schoon te maken.
  2. De potten en pannen warmen heel snel op en er gaat geen energie verloren. Inductie is dus ideaal om te wokken.
  3. Stel gemakkelijk de juiste temperatuur in.
  4. Veilig, want het kookvlak warmt niet op. Enkel oppassen voor de warme potten en pannen. Hierdoor brandt bijvoorbeeld gemorste saus ook niet aan.
  5. Veel energiezuiniger dan de klassieke elektrische en keramische kookplaat.

Nadelen

  1. Koken op inductie is de nieuwste vorm en energiezuiniger, maar je betaalt een hogere aankoopprijs.
  2. Dit type kookplaat is erg belastend voor je elektriciteitsnetwerk thuis. Kies je voor meer dan 3 kookzones, dan heb je een 3-fasen aansluiting nodig. Heb je deze niet in je keuken, dan kunnen verbouwingskosten nogal oplopen.
  3. Inductie kookplaten zijn niet geschikt voor alle potten en pannen. Test of je je potten mag gebruiken op inductie aan de hand van een magneet. Is de bodem magnetisch? Dan zijn de potten geschikt voor inductie.
  4. Een inductie kookplaat gaat minder lang mee dan een keramisch of gas kookvlak. Reken op ongeveer 10 à 15 jaar.
Anker

[]

Overtuigd van koken opinductie? Bekijk het aanbod inductie kookplaten en fornuizen met inductie.

Anker

[]

Welke kookplaat kiezen? - Gas kookplaat

4. Koken op gas

De kookplaat op gas is dé favoriet van amateur- en professionele koks. Koken op gas is snel, goedkoop en de vlam is gemakkelijk te regelen naargelang de grootte van de kookpot of pan en de inhoud ervan.

Anker

[]

Voordelen

  1. Koken op gas is meestal goedkoper dan koken op inductie of keramisch koken. En het verbruik valt ook goed mee.
  2. Je hoeft geen nieuwe potten en pannen aan te kopen.
  3. De nieuwe modellen ontsteken mechanisch via één druk op de knop. Geen riskante pogingen met lucifers meer!
  4. De gasvlam kun je per pit regelen met onmiddellijk resultaat. Een kleine kookpot op het vuur? Regel een kleine gasvlam. Wil je een biefstuk toeschroeien? Laat de pan goed heet worden boven een grote gasvlam.
  5. Geen risico om je te verbranden nadat de vlam gedoofd is.
  6. Met een gasfornuis kan je heel hoge temperaturen bereiken waardoor koken op gas ideaal is om te wokken.

Nadelen

  1. De kookpitten zijn lastig schoon te maken.
  2. Investeer in een kwalitatieve dampkap met goeie afzuiging om de schadelijke stoffen door de gasverbranding snel af te voeren naar buiten.
  3. Je hebt een aardgas aansluiting nodig in de keuken. Geen aansluiting en je wil toch koken op gas? Je kan de kookplaat laten ombouwen om te kunnen koken via flessen propaan- of butaangas.
  4. Gas heeft een lager rendement, want er gaat veel warmte verloren via de vlam.
Anker

[]

Wordt het koken op gas? Bekijk ons aanbod kookplaten met gas of fornuizen met gas.

Anker

[]

Kookplaat kiezen stap 2

Anker

[]

Welke kookplaat kiezen? Stap 2

Je hebt nu het type kookplaat gekozen, maar er is nog veel keuze in verschillende maten en tal van functies. Met hoeveel kookpotten en pannen wil je tegelijkertijd kunnen koken? Wil je ook brede potten gebruiken? Hoeveel ruimte heb je in je keukenblad? En hoe wil je je kookvlak bedienen?

Je keuze verfijnen kan je om te beginnen al doen op basis van volgende zaken:

Anker

[]

1. Aantal kookzones

  1. Hoeveel kookpitten heb je nodig? 2, 3, 4, 5 of meer? Types met 4 kookpits zijn het meest courant.
  2. Een kookvlak met variabele kookzones kan je gebruiken voor grote en kleine pannen, ronde en vierkante schotels. De kookplaat detecteert automatisch de grootte van de pot en warmt enkel die zone op.
Anker

[]

2. Standaard afmeting of liever wat breder?

  1. De meeste modellen zijn 60 cm breed zoals de standaard keukenkastjes. Als je meer ruimte beschikbaar hebt en vaak tegelijkertijd veel potten en pannen op het vuur hebt, kan je ook een bredere kookplaat kiezen met meer pitten. De afmetingen gaan verder van 70 cm tot zelfs 90 cm.
  2. Wordt het een breed toestel van 90 cm? Hou er dan rekening mee dat de dampkap even breed is.
  3. Meet bij het kiezen zorgvuldig de nis op waarin de kookplaat moet komen. Twijfel je? Vraag een van onze specialisten om de ruimte voor jou op te meten. Hij kan de nis, als de ruimte ervoor aanwezig is, ook aanpassen naargelang jouw gekozen type. Vraag meer info over de mogelijke werken op maat bij een winkel in de buurt.

3. Bediening: knoppen, toetsen of touch?

  1. Vroeger bediende je de kookzones via draaiknoppen op het kookoppervlak. Heel lastig om schoon te maken. Tegenwoordig zijn de meeste keramische en inductie kookplaten voorzien van tiptoetsbediening of touch control knoppen. Deze bediening steekt niet uit het kookvlak en wrijf je makkelijk schoon samen met de kookzones. De nieuwste kookplaten kun je bedienen door te swipen, zoals op een smartphone of de trackpad van een laptop.
  2. Wil je het oppervlak schoonmaken? Schakel de beveiliging in zodat je de kookplaat niet per ongeluk inschakelt tijdens het poetsen.
Anker

[]

4. Vermogen van de kookplaat

Kook je met veel potten tegelijkertijd? Kies dan een kookoppervlak met hoog vermogen. Hoe meer vermogen, hoe krachtiger de kookpitten zijn en hoe sneller een pot water zal koken voor de pasta.

5. Nice to have?

  1. Verder zijn kookvlakken naargelang het merk en het type uitgerust met tal van handige functies zoals kinderbeveiliging, automatische uitschakeling, boost functie, timer, LED indicatoren, warmhoud functie, panherkenning, enz. De meest goedkope modellen zullen veel van deze extra’s niet hebben, maar de vraag is of jij ze allemaal nodig hebt. Je kiest zelf hoe belangrijk deze voor je zijn.
  2. Zie je door de bomen het bos niet meer? Onze specialisten helpen je in de winkel graag verder met persoonlijk en professioneel advies. Vind een winkel in je buurt.
Anker

[]

Kookplaat en dampkap in één; ideaal voor je kookeiland

Anker

[]

Welke kookplaat kiezen? - Kookplaat en dampkap in een

Komt het kookoppervlak in het keukeneiland en stoort de dampkap erboven je? Wil je niet dat de dampkap het eerste is wat je ziet in je nieuwe, strakke keuken?

De ideale design oplossing is een inductie kookplaat en dampkap in één. De dampkap is enkel zichtbaar tijdens het koken en zuigt vanuit het midden van de kookplaat de dampen onmiddellijk weg van bij de kookpotten. Na het koken schuift de dampkap terug in het kookoppervlak (en de kastruimte eronder).

Anker

[]

Voordelen

  1. Een strakke oplossing voor moderne keukens en voor wie design belangrijk is.
  2. Een dampkap achter de kookpotten kan dienen als spatwand, want die is er normaal gezien niet op een kookeiland.

Nadelen

  1. Hoger prijskaartje.
  2. Bij hoge potten werkt de geïntegreerde dampkap minder goed.
  3. De dampkap en filters zullen sneller vuil worden omdat de kookpotten vlakbij staan. Stop de filters geregeld in de vaatwasser voor een optimale zuigkracht en werking.
  4. Omdat de dampkap wegschuift in het werkblad verlies je onder de kookplaat bergruimte voor de motor, afvoerbuizen en filters.
Anker

[]

Bekijk hieronder de inductie kookplaten met geïntegreerde dampkappen van Novy, Miele, Bosch en Siemens.

Anker

[]